TOP termékek

Facebook

Fogyasztó Barát

Örök Garancia

Örök Garancia

A színfalak mögött: hogyan készülnek a Zapindo táskák?

Hogyan csomagolj, ha repülővel mész nyaralni?

5 ok, miért van szükséged új bőrtáskára MOST

Táskát szeretnél ajándékozni?

Blog

Tényleg egészségtelen az oldaltáska?

2018.10.02 19:25

Számos alkalommal hallottuk már, hogy a gerincferdülés és számos egyéb hát- és végtagfájdalom okozója a féloldalasan viselt táska. Vajon ezalatt azt értették, hogy egészségtelen lenne az oldaltáska? Utánajártunk!

Iskolás korodban bizonyára te is rengetegszer hallottad, hogyan NE hordd az iskolatáskádat, mert fájni fog a hátad, a derekad, gerincferdülésed lesz, púpos leszel… de tényleg így volt? És így van ez ma is, felnőtt életedben? Egészségtelen lenne oldaltáskát viselni? Lássuk, mi a helyzet a valóságban!

Hogyan viseld a hátizsákot?

Bár már felnőttél, és valószínűleg nem cipelsz kétvállas iskolatáskát, de bizonyára emlékszel még a nehezebb napokra, amikor – ki tudja már, milyen okból – azt a kétvállast sem rendeltetésszerűen használtad. Ha te is átlendítette néha az egyik oldaladra, mert kényelmesebbnek tűnt az adott pillanatban, akkor tudod, milyen kevés ideig tartott ez a kis luxus. 

A hátitáskák nem véletlenül kaptak kettő darab, többnyire puha és párnázott vállpántot. Ezek a széles, puha pántok, valamint a kipárnázott hátrész mind azt a célt szolgálja, hogy óvja a gerincedet, eloszlassa a terhelést, de erre csak akkor képes, ha a „nagykönyvben leírtaknak” megfelelően viseled. Így volt ez az iskolában, és így van ez ma is. Ha tehát rendszeresen nehéz, jól megpakolt táskával jársz, hosszú távon a hátizsák akkor a legjobb, ha rendesen a hátadra veszed és mindkét pántja széles, vastag és puha.

Egészségtelen az oltaltáska vagy a vállon átvethető darabok?

Vannak, akik divat-szempontok alapján, mások kényelmi okokból választanak oldaltáskát, hiszen akár rollerezés, akár séta közben szabad mindkét kezük. Előnye, hogy könnyű elővenni belőle bármit, amire csak szükség lehet. Legyen az bérlet, innivaló vagy könyv, egy oldaltáskából mindig gyorsabb elővarázsolni. Azonban a tévhitekkel ellentétben az oldaltáska viselése önmagában nem okoz problémát, főleg nem egészségkárosító hatású. A félvállon hordott hátizsák súlypontja csak az aktuális oldalt húzza, azt terheli duplán, és ott teszi tönkre az ízületeket, a porckorongokat, és okozhat akár sérvet is. Ezzel szemben az oldaltáska, mivel a széles pántja végigfut a törzsünkön, jobban eloszlatja a súlyt és kevésbé terheli a gerincet.

Fontos az egyensúly

Ha neked is oldaltáskád van, bizonyára érzed a hatásait. Minél többször hordod ugyanazon az oldaladon, annál fáradékonyabb vagy, annál jobban fárad a vállad és a karod. Mint mindenhol, itt is fontos az egyensúly: figyelj oda arra, hogy a két oldalad egyformán kapjon terhelést, így célszerű, ha egyik nap az egyik oldalon, másik napon a másik oldalon hordod a táskádat, főleg akkor, ha az nehéz. 

Tarts mértéket!

Sokat segíthetsz gerinced egészségén, ha már a táska kiválasztásakor számba veszed, hogy mire fogod használni. Próbáld meg a lehető legkisebb önsúlyú táskát vásárolni, így ha viszonylag sokat pakolsz bele, akkor is kevesebb lesz a súlya, mint egy, alapvetően nehéz darabnak. Mindig tartsd be  a gyártó által megadott maximum pakolhatóságot, ami attól függően változhat, hogy milyen táskát veszel – hiszen minden típust lehet jól és rosszul hordani.

Összességében tehát a megfelelő táskaviselés, a könnyed és praktikus pakolás mellett az oldaltáska viselése semmivel sem károsabb, mint bármely más táska cipelése. Figyelj azonban arra is, hogy ha teheted, tarts heti egy táskamentes napot!